Međunarodni dan prevencije nasilja u školama- Pink Shirt Day 2023.

0
1516

“Ispeci pa reci!” slogan je Dana ružičastih majica 2023. godine u BiH, posvećen gorućoj temi nasilja na internetu među mladima.

Udruženje Kap počinje pripreme za obilježavanje Dana ružičastih majica, koji će biti održan 22. februara 2023. godine. Presretni smo što ćemo nastaviti druženje sa školama širom BiH putem različitih aktivnosti čiji je cilj smanjenje nasilja u školama i razvog kulture dijaloga.

Molimo sve zainteresovane škole, obrazovne institucije i pojedince da se prijave za učešće u programu svjetskog obilježavanja Pink Shirt Day na e-mail: info@udruzenje-kap.com kako bismo školama na vrijeme dostavili besplatne materijale, preporučene smjernice i aktivnosti.

Majice je moguće naručiti putem web-shopa: www.danruzicastihmajica.com

O PINK SHIRT DAY

Međunarodni dan prevencije nasilja u školama se obilježava od 2007. godine nakon što je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke.

Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilja. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama u cijelom svijetu. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.