Obilježen Dan ružičastih majica u brojnim školama širom BiH

0
455

“Ispeci pa reci!” slogan je Dana ružičastih majica 2023. godine u BiH koji je obilježen u više od 150 škola širom BiH, a posvećen je gorućoj temi nasilja na internetu među mladima.

Udruženje Kap podržalo je škole sa besplatnim edukativnim materijalima za učenike, nastavnike i roditelje.

Škole su 22.2.2023. godine bile obojene u pink boje koje su krasile panoe sa edukativnim porukama, održane su radionice o prevenciji nasilja, kroz muzičke i glumačke sekcije pristupilo se ovoj temi i na kreativan način.

Cilj svih aktivnosti je podizanje svijesti o štetnosti nasilja među mladima, promocija prijateljstva, smanjenje nasilja u školama i razvog kulture dijaloga.

 

O PINK SHIRT DAY

Međunarodni dan prevencije nasilja u školama se obilježava od 2007. godine nakon što je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke.

Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilja. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama u cijelom svijetu. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Štampanje materijala za škole ove godine su podržali