“Trend je biti friend”, poručuju mladi tokom obilježavanja Međunarodnog dana prevencije nasilja

0
380

Međunarodni dan prevencije nasilja u školama- Pink Shirt Day je obilježen treći put u BiH 28.2.2018. u više od 100 škola i 35 gradova širom BiH, što je već postao tradicionalni događaj u našoj zemlji.

Tog dana, učenici su uz pomoć nastavnika izradili panoe sa svojim radovima o prevenciji nasilja u školama, osmislili plesne ili likovne aktivnosti, muzičke manifestacije, kreativne radionice. Učenici su iskazali podršku prevenciji nasilja među mladima i digli glas protiv nasilja u školama.

Centralna manifestacija “Festival prijateljstva” održana je u Domu mladih u Sarajevu, koja je okupila učenike osnovnih i srednjih škola uz zabavno-edukativni sadržaj, gdje smo promovirati kulturu dijaloga i nagradili “najbolje prijatelje”, sa prevashodnim ciljem promocije kulture dijaloga i nekonfliktnog načina ponašanja u svakodnevnom životu.

Na manifestaciji su birani najbolji školski prijatelji koji su dobili plakete i adekvatne poklone.

Istog dana, u Međunarodnom centru za mlade na Grbavici održana je konferencija o prevenciji nasilja među mladima u školama, s akcentom na nasilje putem interneta.

Održan je i okrugli sto i u Banja Luci kojem su prisustvovali predstavnici  centara za socijalni rad, srednjih škola, nevladinih organizacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnik Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Cilj okupljanja je bio da se razgovara o mogućim efikasnim načinima prevencije nasilja među djecom i mladima. Istovremeno je predstavljeno istraživanje o vršnjačkom nasilju koje je provelo udruženje Kap.

I MUP Kantona Sarajevo je kroz projekat “Rad policije u zajednici”, dao svoj  doprinos obilježavanju ovog dana.

Unutrašnjost autobusa širom BiH bila brendirana sloganom, kako bi se dodatno ukazalo na ovaj problem.

Školama širom BiH poklonjene su i kutije za anonimnu prijavu nasilja u školama.

Partneri projekta su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ambasada Australije i World Vision.

Milioni mladih širom svijeta obilježavaju Dan ružičastih majica, posljednje srijede u mjesecu februaru, a u BiH se ovaj dan obilježava od 2016. godine.