Pvo obilježavanje Pink Shirt day u BiH “Ti nisi sam!”

0
564

“Dan ružičastih majica”, poznatiji kao “Pink Shirt Day”, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta.

Dan ružičastih majica je u BiH obilježen prvi put 24.2.2016. sa sloganom: “Ti nisi sam/ sama!”. Međunarodni dan prevencije nasilja u školama obilježen je u Sarajevu, Mostaru, Jajcu i drugim gradovima u BiH.

Udruženje je snimilo i edukativni film “Ti nisi sam/ sama” u sklopu kampanje prevencije vršnjačkog nasilja, koji je distribuiran osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH. Film je emitiran na časovima odjeljenske zajednice, s ciljem da se na relaciji učenici- nastavnici pokrene dijalog o ovoj temi. VIDEO

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Naime, sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je prvi dan škole došao u  ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka zbog ružičaste majice.

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice  u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, pik majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.