Performansom u Sarajevu upozoreno na loše stanje u zdravstvu

0
908

Udruženje za razvoj društva “Kap” je u Sarajevu 18.4.2022. godine organizovalo performns povodom Evropskog dana prava pacijenata kako bi prikazali stanje u bh. zdravstvu iz perspektive pacijenata.

Dva udruženja već godinama na razne načine upozoravaju na jako loše javno zdravstvo čije su žrtve pacijenti koji gube, ne samo zdravlje već i živote.

– Cilj nam je da se poštuje Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH koji je savršen, ali je problem u neprovođenju tog zakona – smatraju u udruženjima Kap i Stop mobbing koji su prikupili 2.000 potpisa građana koje su predali Fedralnom ministarstvu zdravstva u decembru 2021. sa zahtjevom da se zdravstvene ustanove otvore za pacijente.

Zbog zatvorenosti zdravstvenih ustanova došlo je do epidemije maligniteta i drugih bolesti, a kao rezultat potpune zapuštenosi pacijenata, saopšteno je.

U sklopu projekta “Korupcija u zdravstvu- Virus za koji ima lijek!”, Udruženje “KAP” i Udruženje “Stop – Mobbing” su u protekloj godini uradili istraživanje na uzorku od 2.000 pacijenata koje je pokazalo da pacijenti moraju dati mito za zdravstvenu uslugu i da su im pritom uskraćene osnovne zdravstvene usluge, naročito tokom pandemije koronavirusa.

Povodom Evropskog dana prava pacijenta u Sarajevu je održan performans kojim je, kroz skečeve i ispovjesti pacijenata, prikazano stanje zdravstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Perfomans su izveli mladi glumci, a tokom polusatne predstave emitovane su i video ispovijesti pacijenata koje su snimljene u sklopu projekta “Korupcija u zdravstvu – virus za koji ima lijek”.

Identičan performans je u isto vrijeme izveden i u Banjoj Luci.

Skečeve možete pogledati na linku OVDJE